18 mars 2010

Det våtaste brödet?


När jag jäst färdigt degen och den såg ut som ovan måste jag erkänna att jag blev orolig.
Våta Limpan

Dag 1 Morgon:
Rågsurfördeg
  • 50g Rågsurdeg
  • 150g Fintmalet rågmjöl
  • 250g Vatten
Rör ihop rågsurdegen med vattnet och blanda i mjölet.
Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 12 h. Degen bör ha en markant syrlig doft.

Dag 1 kväll:
Bröddeg
  • 650g Vetemjöl special
  • 450g Rågsurfördeg
  • 400g Vatten, rumstemperat
  • 13g Salt


Blanda fördegen med vatten i en hushållsassistenten för att lösa upp den. Tillsätt vetemjölet och kör på låg hastighet tills degen gått ihop.

Täck med ett lock eller med plast och låt stå i 10 minuter för att mjölet skall svälla.

Kör igång assistenten på mellanhastighet och låt den knåda degen till du ser långa glutentrådar mellan degskålens sidor och degkroken. Cirka 10 minuter.

Degen kommer att vara riktigt rinnig.

Tillsätt saltet och kör någon minut till.

Olja en 3L plastbunke och skrapa i degen med en slickepott.

Lägg på locket och låt stå i 1h.

Vik ihop degen 3 ggr på PainDeMartins vis.

Ställ in bunken i kylen.

Dag 2 kväll:

Mjöla ditt bakbord rikligt med rågmjöl och häll ut degen på mjölet.
Mjöla dina händer och peta ut degen till en grov rektangel i format A4.
Vik degen en gång på längden.
I brist på jäskorg försökte jag göra en vagga av tidningar.


Rekommenderas ej.
Använd ett bakplåtspapper och lägg degen med skarven uppåt i en brödform (vilket jag kom på att det fanns långt ner i en låda).
Låt stå i rumstemperatur under tiden som du värmer ugnen till 250 grader.
Bakstenen i övre delen av ugnen och en gjutjärnspanna i nedre delen av ugnen.
Låt ugnen stå på i minst 1h för att stenen skall bli riktigt varm.

Ställ in brödformen på bakstenen och lägg i 5-6 isbitar i gjutjärnspannan.

Grädda i 30 minuter och sänk därefter värmen till 200 grader.
Har brödet fått skorpa och rest sig ordentligt kan du försöka ta bort formen.
Ställ återigen in brödet på stenen och grädda i ytterligare 45 minuter (eller till dess att en termometer visar 98 grader mitt i brödet).


Låt brödet svalna helt på ett galler och vänta gärna med att skära upp det till andra dagen.
Håller sig jättelänge.


Inga kommentarer: