7 mars 2010

Rågbumlingen



Rågbumlingen

I Polen och Tjeckien görs det bröd av typen "Chleba" som betyder ... bröd.

Du behöver en matberedare för detta brödet.
Traditionellt är det i Polen förhållandet 60% Vete 40% Råg.
Med det i åtanke hittade jag på det här brödet.
Målen var att det skulle vara syrligt, hålla länge och vara stort!


Dag 1
Fördeg:
60g Rågsurdeg
80g Finmalet rågmjöl
110g Vatten

Rör ihop ingredienserna i en burk (minst 1 liter stor) och lägg på locket. Låt stå över natten.
Minst 14h.
Rågsuren bör vara rejält bubblig och lukta mustigt.

Dag 2
Huvuddeg:
250g av Fördegen
500g Vatten (Svalt, direkt ur kranen)
600g Manitoba Cream vetemjöl
150g Finmalet rågmjöl
13g Salt (jag hade 3g röktsmaksatt salt)
5g Torrjäst

Lös upp fördegen i vattnet och tillsätt rågmjölet.
Blanda ihop med en puls på matberedaren.
Vänta ett par minuter så vattenet hinner lösa upp mjölet lite.

Väg upp vetemjölet och tillsätt det under tiden som matberedaren går på låg hastighet.
När allt mjöl är tillsatt, stäng av matberedaren, skrapa ner degrester och mjöl från sidorna med en slickepott.
Låt degen vila i 10 minuter under lock eller plastfolie.

Strö på salt och torrjäst.

Sätt på matberedaren på mellanhastighet och kör 9-10 minuter.
Du bör börja se långa glutentrådar sträcka sig från degkroken till sidorna.

Olja en stor skål (eller en 5 liters plastbunke) och skrapa ner degen i den.
Täck med ett lock eller plastfolie.

Låt jäsa i 1 till 1,5h.

Vik ihop degen och låt den jäsa igen.

Låt jäsa i 1 till 1,5h.

Vik ihop degen en gång till.

Mjöla en handduk rikligt med rågmjöl och lägg den i ett durkslag.
Stjälp ner degen i durkslaget med viksidan nedåt.

Låt jäsa i 30 minuter. Lägg in bakstenen samt en gjutjärnsstekpanna i ugnen och värm till 250grader.
Låt jäsa ytterligare 1h.

Stjälp upp degen med viksidan uppåt på ett ark bakplåtspapper på en skärbräda genom att rulla undan handduken från degen.


Hasa av bröddegen på bakstenen och lägg in 7 eller 8 isbitar i gjutjärnspannan.


Grädda i 15 minuter och sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda i ytterligare 30 minuter eller till dess att skorpan har en rödbrun färg.
Kolla med en stektermometer att det är 96-98 grader mitt i brödet.

Inga kommentarer: