22 mars 2010

Vinkokt högrevsgryta


Vinkokt högrevsgryta
Burgundisk gryta är kanske lika väl utforskat som bolognesesåsen, men med lite kreativ bokföring (namnbyte) kan jag undvika att trampa purister på tårna och samtidigt presentera mitt strå till stacken.

  • 1 kg Högrev med kort datum
  • 3st Gula lökar
  • En köttbuljongstärning
  • 1L rödvin (i ginflaska nedan)
  • 3 Svenska morötter
  • 300g svamp
  • 3 burkar finkrossade tomater som smakar tomat
  • ½ tub bra tomatpuré
  • Smör
  • Kallpressad skånsk rapsolja
  • Svartpepparkorn
  • 3-4 Lagerblad
  • Timjan
  • Persilja
  • Kyndel
  • Basilika


Skär köttet i tärningar, torka av det och bryn tärningarna i en stekpanna med en rejäl klick smör samt en skvätt rapsolja.

Slanta morötterna i halvcentimeter tjocka skivor och skiva 2 av lökarna som ovan.

Fräs lök med morötter i smör i en 4L stor gryta . När löken blivit genomskinlig, öka värmen och tillsätt tomatpuré och fräs ihop så tomatpurén börja fastna lite i botten.

Häll i en halvliter rödvin. Skrapa i botten av grytan för att allt skall lossna.

Lägg över köttet i grytan. Tillsätt svartpeppar, lagerblad och två burkar krossade tomater.
På med locket på grytan och dra ner värmen så det småputtrar.

Låt koka i cirka 2h. Rör om efter halva tiden och tillsätt eventuellt mer vin om det ser för tjockt ut.
Köttet bör vara riktigt mört.




Klyfta den sista löken i 8 bitar. Stek svampen i smör på hög värme så den får fin yta.
Höj värmen på grytan och tillsätt vin, tomater och svamp och lök.
Lägg på locket. Stäng av värmen och låt stå i några minuter.
Hacka och häll i örtkryddorna. Smaka av med salt och mer malen svartpeppar.

Servera med någon form av torrare potatis.
Posted by Picasa

Inga kommentarer: