6 april 2010

Mozzarella


I helgen var jag var på Öland och fick tag på 5 Liter färsk Komjölk.
Vi bestämde oss för att göra Mozarella.
  • 3/4 tsk Citronsyra
  • 9ml Ostlöpe
  • 1½ tsk Salt
  • 3L färsk, kall, ohomogeniserad, opastöriserad Komjölk

Häll upp mjölken i en stor kastrull.
Värm mjölken till 12 grader och tillsätt citronsyran löst i lite vatten.
Värm ytterligare till 42 grader och tillsätt ostlöpet.

Ta av kastrullen från värmen och låt mjölken stelna.


Efter cirka 10 minuter börjar vassle stiga till ytan. Använd en hålslev för att fiska upp sjok av ostmassa.

Lägg ostmassan i en sil och låt vasslen rinna av ner i en bunke.



Spara cirka 8 dl av vasslen.

Ostmassan bör rinna av så den droppar men inte rinner vassle.

Samla ihop massan och strimla den tunt med en kniv.

Lägg oststrimlorna i en bunke.



Värm samtidigt upp vasslen till 85 grader och tillsätt cirka 1½tsk salt.

Häll vasslen i bunken där du lagt strimlorna. Låt ligga några sekunder.
Använd två slevar och samla ihop ostmassan.




Sätt på dig väl rengjorda handskar och dra ut osten så att långa fibrer bildas.



Knipsa av bitar och vik ihop dem till mozzarellabollar.

Lägg de färdiga bollarna i kallt saltat vatten.

Inga kommentarer: