4 maj 2010

Kråkans ljusa dinkelvril


Detta brödet blev ett riktigt bra smörgåsbröd. Segt inkråm med mycket smak, och en härlig skorpa.

Dag 1
  • 50g Vetesurdeg
  • 140g Vatten
  • 140g Vetemjöl
Rör ihop ingedienserna i en skål och täck med folie. Låt stå i rumstemperatur över natten.
Lägg undan 50g för framtida vetesurdegar.

Dag 2 (morgon)
  • 280g Fördeg från gårdagen
  • 300g Vetemjöl
  • 300g Finmalet dinkel
  • 100g Grovmalet Rågmjöl
  • 350g Vatten
  • 20g Salt
Blanda vatten och rågmjöl och vetemjöl i en hushållsassistent. Kör maskinen på låg hastighet i cirka 2 minuter.
Låt vila i 10 minuter.

Tillsätt fördeg, salt och dinkel och kör på mellanhastighet i 8-10 minuter.
Degen kommer bli fast.

Olja en plastbunke och fös ner degen i den. Sätt på locket och ställ in kylen minst 8h.
Det gör ingenting om det står över natten.

Dag 2 (kväll)


Vik ihop degen en gång och låt stå i rumstemperatur.

Sätt på ugnen på 250 grader, laddad med baksten och plåt enligt gängse praxis.

Låt degen vila en timme.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Dra försiktigt ut degen till en rektangel (20x30 cm BreddxHöjd). Vik ihop långsidorna och stänk på lite vetemjöl.

Skär några vackra snitt och hasa in degen på den varma bakstenen. Lägg ett par isbitar i plåten.
Jag stack in en stektermometer i brödet efter cirka 20 minuters gräddning.

Når innertemperaturen på brödet är 92 grader är det färdigt.





Inga kommentarer: